onsdag den 5. august 2009

Hafnia Punk og Libri di Luca..

Som tidligere nævnt kværner jeg bøger på samlebånd i disse uger - i sidste uge et par digtsamlinger, to hyggeromaner samt 4 spændingsromaner af Steve Berry - kan anbefales hvis man er til Dan Brown-agtig suspense på den mere velskrevne måde.. Især The Templar Legacy og The Romanov Prophecy kan anbefales..

Igår afsluttede jeg Benn Q. Holms Hafnia Punk som er right up my alley (tror de fleste kender forfatteren, idet han står bag bl.a. romanen til De Udvalgte (TV-serie fra 2001) og romanen bag Album-tv-serien mv.

Hafnia Punk er skrevet meget prosa-agtigt med flimrende billeder af byindtryk - den er opbygget som en slags novellesamling, dog værende i romanform med en del hovedpersoner, hvis skæbner flettes ind i hinanden.. Man følger disse personers skæbner i eet år af deres liv fra primo januar til ultimo december 1997 med opbrud, traumer, eksistentielle kriser, eskapismer mv.
Et velskrevet og indlevende billede af København anno sluthalvfemserne med alskens skæve personager og deres søgen efter succes og mening med tilværelsen..
Og specielt glad er jeg for indtrykkene af byen - det urbane beat og dens tomrum beskrives på den ene side flimrende og betydningsløst og på den anden side klart, koncist og meningsfuldt..

Nu er jeg så i gang med Libri di Luca - er ikke så langt i den, at jeg endnu kan give en rigtig anmeldelse, men den tegner lovende - en spændingsroman med passionen for litteratur og dennes historie i fokus..
Med fine stemningsbilleder af antikvariater, som jeg elsker - den særegne duft af læderindbindinger, tryksværte og gammelt papir og pergament..
Al den viden et velassorteret antikvariat indeholder, er fascinerende og jeg har altid været vild med at komme ind i disse gamle butikker, der findes rundt om i byen - indsnuse duften af bøger og viden og nyde æstetikken i butikkernes støvede og gerne overfyldte interiør..

De fleste bogorme kender vel osse til det bemærkelsesværdige i de gamle boghandlere der befolker antikvariaterne og som altid har helt styr på, hvad de har og hvor hver enkelt bog står placeret.. (Lidt ligesom tjenere på kinesiske restauranter der ikke skriver bestillingerne ned og alligevel aldrig laver fejl i disse)..

Og æstetikken i antikvariatet Libri di Luca som omdrejningspunkt, er fantastisk.. Man kan SE stedet for sig og får lyst til at træde ind ad døren, og må derpå med skuffelse erkende at butikken er fiktiv..

Nåmen tilbage til romanen - som so far absolut kan anbefales..

Ingen kommentarer: